Βιογραφικό

Η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη είναι Σκηνοθέτις – Θεατρολόγος, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας. 

Σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εκπόνησε μεταπτυχιακή έρευνα στη Φιλοσοφία (UCL) και διδακτορική διατριβή (Αισθητική Φιλοσοφία, Όπερα, Αρχαία Τραγωδία) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway). Σπούδασε Σκηνοθεσία Όπερας (Boston University), Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (New York Film Academy) και έχει πολυετείς μουσικές σπουδές πιάνου, θεωρητικών και χορού. Είναι κάτοχος πολυάριθμων διεθνών υποτροφιών (μεταξύ άλλων, Fulbright for Artists and Art Scholars, Υποτροφία «Αλέξης Μινωτής εις Μνήμην Κατίνας Παξινού, Bogliasco Foundation, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Βραβείο Dame Tuke Travel Bursary – University of London, Ίδρυμα Propondis, New York Film Academy κ.α.).

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Θεματικής Πολιτισμού της Α' Αθήνας και αναπληρώτρια Συντονίστρια Τμήματος Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής.


Ήταν Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019 καθώς και στις Εθνικές Εκλογές στη Β΄Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπου τιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους συμπολίτες της. 

Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς φορέα Artivism Drives Democracy για την τέχνη και την κοινωνική αλλαγή και επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής, Aesthetic Activists: ParticipARTs. Μετέχει σε προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργεί παραστάσεις σε συνεργασία με ομάδες συμπεριληπτικές (για την αναπηρία, ομάδα Dagipoli). 


Ως σκηνοθέτις, έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς φορείς (Royal Albert Hall, Center for Contemporary Opera, San Francisco Opera Center, Skylight Music Theatre, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Florentine Opera κ.α.). Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Antikenfestspiele στην Trier της Γερμανίας για την παράστασή της Mendelssohn’s Antigone, που σκηνοθέτησε στο Royal Albert Hall για το BBC Proms. Επιπλέον, διακρίθηκε για την παράσταση που σκηνοθέτησε για τα 50 χρόνια του San Francisco Opera Center με τη San Francisco Opera Orchestra καθώς και για τη σκηνοθεσία της πολιτικής όπερας El Cimarrón, στο Skylight Music Theatre, η οποία έλαβε την πρώτη θέση για τη θεατρική σεζόν 2013-2014 στο Milwaukee. Επιπλέον, έλαβε την τιμητική πρόσκληση να ανοίξει το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο. Ως προς τη συγγραφική δουλειά της, το θεατρικό έργο της Women of Passion, Women of Greece ταξίδεψε από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία. Ήταν Υπεύθυνη Συντονισμού και Δραματολογίου της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής από την αρχή της δημιουργίας της και Σύμβουλος Δραματολογίου του Center for Contemporary Opera της Νέας Υόρκης. 







Μετέχει με διαλέξεις της σε πολλά διεθνή συνέδρια. Δίδαξε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2007-2012), Όπερα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σκηνοθεσία και Υποκριτική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και, Όπερα και Μουσικό Θέατρο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε αναλάβει τα τμήματα Όπερας (Μελοδραματικής) και Μουσικού Θεάτρου στο Ωδείο Αθηνών (2009-2015), στο Εθνικό Ωδείο και στο Σύγχρονο Ωδείο Αθηνών έως το 2019. Από το 2018 διδάσκει στο Ωδείο Kodály - Μουσικό Θέατρο για Παιδιά. Επιπρόσθετα, έχει δημιουργήσει την κατεύθυνση σπουδών Minor in Theater and Performance στο Hellenic American University, έχοντας την επιμέλεια των μαθημάτων θέατρου και κινηματογράφου.





Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και είναι εκλεγμένη εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Ομοσπονδία Σκηνοθετών Ευρώπης (FERA) και πλέον, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της FERA.